Gojaznost: bolest ili nemar i loše navike?

gojazna-zena-meri-struk-gojaznost

zdravlje pre svega

Realno, gojaznost ima "samo" dva uzroka. Jedno je bolest a drugo je nemar i loše navike. Jedan od najčešćih uzroka, ako govorimo o bolesti, jesu endokrinološki poremećaju, odnosno, poremećaji hormona. Sve više je pojave insulinske rezistencije, a pogotovo kod mladih, koja je "predvorje" dijabetesa ili šećerne bolesti.

Gojaznost- bolest ili nešto drugo?

Realno, gojaznost ima “samo” dva uzroka. Jedno je bolest a drugo je nemar i loše navike. Kažem “samo” jer u okviru ova dva uzroka možemo naći još desetine uzroka i opravdanja za jedno takvo stanje.

Vrlo je bitno odvojiti bolest od ovog drugog. Zato ako imate problem sa viškom kilograma bilo bi potrebno odraditi pregled kod doktora a tek nakon toga pristupiti nekoj dijeti.
Da vas ne plašim, ali ipak da upozorim: gojaznost je bolest sa visokim stepenom smrtnosti!

Jedan od najčešćih uzroka, ako govorimo o bolesti, jesu endokrinološki poremećaju, odnosno, poremećaji hormona. Sve više je pojave insulinske rezistencije, a pogotovo kod mladih, koja je “predvorje” dijabetesa ili šećerne bolesti.

O ovome sam već pisala. Pogledajte ovde.

Zašto se ovo dešava?

Jednostavno, novi, savremeni način života! Mladi nemaju aktivnosti, sve se više hrane po pekarama, raznoraznom brzom i nekvalitetnom hranom.
Sada kada su mladi to na njih previše “ne utiče” a već uveliko imaju insulinsku rezistenciju (IR) koja ih kasnije vodi u dijebetes već u njihovim četrdestim godinama!

Dijabetes je najveća “pandemija” savremenog doba. Naravno, farmaceutska industrija trlja ruke! Pa zašto i ne bi kada su dobili novu populaciju pacijenata koji imaju neizlečivo obolenje. Eto, novaca!

Još nešto! Nisam zagovornik mršavih i premršavih ljudi (oni takođe mogu da imaju ozbiljne zdravstvene probleme).
Takođe sam mišljenja da mera nekog tamo tela (ma koliko savršeno bilo) ne mora i ne može biti moja ili vaša mera.

Malo ću se osvrnuti na deo koji se tiče bolesti.

Masno tkivo se ne taloži podjednako kod svih osoba. 

Postoji potkožno (subkutano) masno tkivo i visceralno masno tkivo koje se nalazi unutar stomaka, između organa i veoma je metabolički i hormonski aktivno.

Osobe koje imaju nagomilano masno tkivo u predelu stomaka imaju, takozvanu, abdominalnu gojaznost ili tipa “jabuka”. Ovaj tip gojaznosti nosi više problema od ovog drugog.
Nagomilavanje masnog tkiva oko kukova i u predelu zadnjice se zove “kruška” gojaznost.  

Gojaznost može biti posledica i uzimanja određenih lekova.

 

Šta se dešava u našem organizmu kada jedemo?

Nakon obroka, naš mozak dobija informacije u vidu signala koji stižu putem nervnih završetaka iz želuca, i putem krvi u vidu hormona koje se luče u raznim delovima digestivnog trakta i u masnom tkivu.

Svi ovi signali se skupljaju u određenim delovima mozga. Na osnovu toga, naš mozak ima tačne podatke o svemu što je uneseno u organizam kao i o energiji koju nam ta hrana daje. 

Hormoni šalju signal mozgu da smo siti i da treba da prestanemo da jedemo.
Pa zašto onda i dalje jedemo kada smo već siti?!

Kod gojaznih osoba receptori u mozgu su otporni (to je kao kada upotrebljavamo antibiotike kako želimo pa posle ne deluju) na neke od ovih hormona a i sekrecija hormona iz digestivnog trakta je izmenjena.
Kod tih osoba mozak nema baš jasnu informaciju o daljoj potrebi za hranom.

Čestom jedemo da bismo zadovoljili neku drugu potrebu.
To je psihološka glad za razliku od normalne gladi, fiziološke.
Jedemo zbog unutrašnjeg nezadovoljstva, tuge, ljubavi, neljubavi, dosade, nervoze, stresa, radosti i svega onoga što menja našu psihičku ravnotežu u bilo kojem smeru.
Ne treba jesti dok gledamo televiziju, sedimo za računarom, igramo se sa mobilnim telefonom, čitamo knjigu. 

kokice-gojaznost

Dešava se svima, zar ne?

Posledice gojaznosti

Gojaznost treba na vreme prepoznati i lečiti.
Može uzrokovati druga oboljenja kao npr. visok krvi pritisak, infarkt srca, šlog, šećernu bolest, maligne bolesti, bolesti koštano – zglobnog sistema, bolesti sistema za varenje te ima i značajan uticaj na reproduktivnu sposobnost.

Sve ovo loše utiče na naš svakodnevni život.

Gojaznost i visok krvni pritisak ili hipertenzija

Povezanost između gojaznosti i visokog pritiska je velika bez obzira na pol, uzrast, rasu.
Gojazne osobe imaju oko 3 puta veću šansu da obole od povišenog krvnog pritiska.
Tako da lečenje gojaznosti i korekcija ishrane imaju veliki značaj u lečenju povišenog krvnog pritiska.
Zamislite koliko srcu treba snage da opskrbi krvlju sve organe jedne gojazne osobe?!
Zato vremenom slabi i pokušava potrebnu količinu da nadoknadi bržim radom i pumpa sve više krvi koja ne može u toj količini da prodje kroz krvne sudove. Tako nastaje pritisak na takve sudove.

Gojaznost i insulinska rezistencija

Insulinska rezistencija predstavlja nesposobnost insulina da obavi svoj zadatak – da omogući glukozi da uđe u ćelije, pre svega mišića i masnog tkiva, gde bi bila iskorišćena ili uskladištena.
Da bi glukoza ipak ušla u ćeliju, insulin se luči u mnogo većim količinima, što kasnije dovodi do iscrpljivanja ćelija u pankreasu koje luče insulin.

Prvo se razvija povišen nivo glukoze nakon obroka, zatim i povišen nivo glukoze ujutru nakon buđenja a u kasnije nastaje diabetes tip 2. Insulinska rezistencija napreduje  sa stepenom gojaznosti, povezana je sa poremećajem masnoća u krvi i povišenim krvnim pritiskom. 

Gojaznost i reproduktivna funkcija

Kod žena gojaznost je povezana sa poremećajem menstrualnog ciklusa, izostankom ovulacije, sterilitetom, spontanim pobačajima, neuspelim vantelesnim oplodnjama kao i komplikacijama u trudnoći vezanim za majku i za bebu. 

To se dešava zbog poremećaja povratne informacije između hormona hipofize i jajnika koju uslovljava prekomerna sekrecija insulina zbog insulinske rezistencije, prekomerna sinteza androgena – muških polnih hormona i hormona masnog tkiva- leptina.
Funkcionisanje ove povratne informacije je neophodno za postojanje normalnih menstrualnih ciklusa, ovulacije i mogućnost oplođenja.

Kod muškaraca gojaznost dovodi do pretvaranja muških polnih hormona u ženske u masnom tkivu što dovodi do poremećaja povratne informacije između hormona hipofize i testisa.

Gojaznost i koštano zglobni sistem

Gojazni pacijenti imaju veći rizik od propadanje hrskavice zgloba kuka i kolena koja dovodi do potpunog ukočenja zglobova. 

Učestala je i pojava komplikacija na zglobovima kičmenog stuba, što dovodi do bolnih stanja i otežanog kretanja pacijenata. Sve ove promene dovode do povećane sklonost ovih pacijenata ka padovima a samim tim i prelomima.

I tako bih mogla u nedogled. Ovo su samo neke i najčešče posledice gojaznosti. Ono što treba da znamo je da ne postoji organ koji ne pati ukoliko je osoba gojazna.

Šta preduzeti?

Pored odlaska lekaru potrebno je preispitati svoj navike što se tiče konzumiranja hrane.
Takođe, fizička aktivnost je važna. Znam da ćete kazati kako je nešto lakše reći nego učiniti ali morate odnekud krenuti. Kažu da i najduži put započinje prvim korakom.

Pa, krenite!

Na tržištu postoje razni preparati koji će vam pomoći u tome.

Moja topla preporuka, već isprobano – Gimnesnel.

Potpuno prirodan preparat koji u sebi sadrži, između ostalog , i hitozan. Hitozan se dobija iz hitina ljuskara.
Pored toga sadrži ekstrakt ploda garsinije, ekstrakt lista gimneme, ekstrakt lista javanskog čaja (pogledati ovde) i glukomanan.

Pa da krenemo redom.

Hitozan; dobija se od ljuskara a jako je poznat i upotrebljavan u farmaciji i fitofarmaciji. Utiče na sagorevanje masti te dovodi do gubitka kilograma i smanjenja holesterola u krvi.

U stvari, deluje tako što veže molekule masti. Tako vezana mast je neupotrebljiva kao izvor energije pa telo mora da koristi deponovanu mast. Jedan molekul hitozina veže za sebe molekule masti koje su 10-12 puta veće od njega, samim time ima uticaja i na rad kardiovaskularnog sistema.

Po dospevanju u stomak hitozan se nadima prelazeći u supstancu nalik gelu. U ovom stanju on štiti želučanu sluzokožu od erozivnih procesa, smanjuje simptome gastritisa, poboljšava zacelivanje čireva, stimuliše regeneraciju sluzokože digestivnog trakta

Garsinija; je poreklom iz jugoistočne Azije i vekovima se koristi kao voće u ishrani u južnoj Aziji i na Tajlandu, kao i u njihovoj tradicionalnoj medicini.

Dokazano zaustavlja prekomerni apetit, smanjuje nivo holesterol, sprečava stvaranje masnih naslaga, reguliše varenje.

U studiji objavljenoj 2000. godine u časopisu “Journal of International Medical Research,” naučnici su naveli kako postoje čvrste dokazi da garsinija pomaže gojaznim pacijentima. Tokom studije, 40 gojaznih pacijenata je uzimalo ekstrakt Garsinije, a njih je čak 85% uspelo izgubiti masno tkivo.

Gymnema sylvestre; je biljka penjačica tropskih šuma južne i centralne Indije gde se koristi kao prirodno sredstvo za lečenje dijabetesa već gotovo dve hiljade godina. Sanskritsko ime biljke je Meshashringi, što znači uništavač šećera. U medicini se koriste  listovi biljke.

Lekovita svojstva gymnema sylvestre:
suzbija potrebu i zavisnost za slatkim, smanjuje apsorpciju šećera u crevima, poboljšava rad pankreasa, održava zdrav metabolizam glukoze, pomaže održavanju normalne težine, pospešuje izlučivanje urina, djeluje antibakterijski, potiče cirkulaciju.

Glukomanan; potiče iz azijskog gomolja biljke konjak. Dugo se koristi u japanskoj kuhinji, gde se koristi za zgušnjavanje ili kao sredstvo za želiranje.

Glukomananska vlakna imaju superiorno svojstvo, super upijajuću sposobnost. Molekuli jedinstveno vezuju do 300 puta više vode od sopstvene težine. Na taj način se širi u stomaku i stvara osećaj sitosti.

Održava normalan nivo holesterola u krvi.

Prema evropskom zakonodavstvu, glukomanan je jedina hrana koja ima naučno dokazane efekte na mršavljenje, a koju je potvrdila Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA).

Iz svega navedenog može se samo zaključiti da je Gimnesnel zaista preparat koji vredi. Jedini na tržištu ima ovakav sastav gde sastojci vežu masnoće i izbacuju ih vani putem dodataka kao što je javanski čaj koji ima snažno diuretičko svojstvo.

Preparat ne mogu da koriste osobe alergične na ljuskare i gljive, kao ni deca, trudnice i dojilje.

Moja topla preporuka, a vi javite kako ste zadovoljni.

Gimnesnel za mrsavljenje

Podeli priču

Vanja Milović

Vanja Milović

Po zanimanju sam lekar sa dugogodišnjom praksom u farmaciji. Sve što budem pisala na blogu je, isključivo, moje mišljenje, a zasnovano na istraživanjima svega onoga što se nudi na tržištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *