Šta je urinarna infekcija i kako je lečiti? Kako sam izlečila Ešerihiju bez antibiotika?

urinarna-infekcija

zdravlje pre svega

Urinarna infekcija je česta i zna da bude, pored toga što je zdravstveni problem, veoma neprijatna kada govorimo o socijalnom životu. Rešila sam urinarnu infekciju bez antibiotika.

Verovatno su mnogi od vas se susreli sa simptomima urinarne infekcije kao što su učestalo mokrenje i bol, odnosno, osećaj pečenja prilikom uriniranja, a ponekad i krvi u urinu. Zatim nagon za mokrenjem ali sa izmokravanjem par kapi. U težim infekcijama imamo i pojavu temperature.

Sve to na prvi pogled ukazuje na urinarnu infekciju. Naravno, treba se dati uzorak urina na analizu i urinokulturu kako bismo bili sigurni.


 

Šta je, u stvari, urinarna infekcija i kako nastaje?

prikaz-urinarnog-sistema

Malo pojašnjenje:

Bubrezi

Otprilike jedna četvrtina krvi koja izađe iz srca usmerava se ka bubrezima.
Nefroni (osnovna jedinica za pročišćavanje krvi u bubregu) izdvajaju otpadne materije, toksične hemijske sastojke, višak minerala i vode iz krvi koja kroz njih prolazi.
Dužnost bubrega je i da ne izdvoje izvesne potrebne hemijske sastojke i supstance.
Mokraćna cev ili ureter odvodi urin od bubrega do mokraćne bešike.
Mokraćna bešika je “rezerovar” urina.
Uretra odvodi urin od bešike u spoljnju sredinu.

Najčešća urinarna infekcija je cystitis ili infekcija mokraćne bešike a najčeća bakterija koja uzrokuje infekciju je Escherichia coli ili Ešerihija. I najdosadnija!

Pored ove infekcije imamo i uretritis (zapalenje uretre) i pijelonefritis (infekcija u samim bubrezima).

Naravno, postoje i druge bakterije koje uzrokuju upale urinarnog trakta (UTI), ali uzročnik je u 80% slučajeva upravo Ešerihija.

Pa, kako nastaje infekcija i kako je sprečiti?

Infekcija nastaje kada bakterije iz spoljašne sredine kroz uretru dođu do bešike.

  • Češće pogađa žene nego muškarce zbog same anatomske građe.
    Kod žene se uretra i analni otvor nalaze bliže nego kod muškaraca pa je prenos Ešerihije iz creva (ona je inače normalan stanovnik naših creva) mnogo lakši. 
    Kod žena je jako važno da pravilno održavaju higijenu i da posle upotrebe toaleta se pravilno brišu, od napred ka nazad.
  •  Seksualno aktivne osobe češće dobijaju infekciju. Savet- posle odnosa treba urinirati.
  • Javlja se češće u letnjim mesecima zbog kupanja u nehigijenskim bazenima i drugim vodama, zato treba birati gde da se kupamo
  •  Blokada urinarnih kanala, često zbog kamena u bubregu ili uvećane prostate utiče na zadržavanje urina u bešici čime se povećava rizik od infekcije.
  • Kateteri, cevčice koje se stavljaju u ureter da se pomogne izmokravanje, stvaraju fizička oštećenja sluznice što opet pogoduje nastanku infekcije.
  • Pad imunog sistema, npr., dijabetes i druge bolesti.

Ovo su samo neki od najčešćih uzroka. Naravno, ima još i drugih.

Nedavno sam ja imala infekciju sa svim već navedenim simptomima. Sve nalaze ću priložiti na kraju ovog teksta.

Nalaz urina je bio izuzetno loš. Dok sam čekala rezultate urinokulture pogledala sam šta se nudi na tržištu kao alternativna opcija za lečenje.

Da napomenem: pre bilo kakve alternativne opcije dajte urin na analizu. Ukoliko započnete sa nekom terapijom a da prethodno to niste uradila mogu da se zamaskiraju simptomi i sama slika bolesti!

Preko 30 preparata se nalazi na tržištu za lečenje urinarnih infekcija.

Ja sam tražila nešto drugačije i izbor je pao na Diurfito jer se izdavaja od drugih. Odgovarao mi je i cenom i sastavom.

Diurfito je potpuno prirodan preparat sastavljen od ekstrata javanskog čaja, lista breze i lipe i kao “ono nešto”, ekstrat ananasa.

Javanski čaj ima snažno diuretičko dejstvo i sposobnost eliminacije uree i hlorida.
Ima dokazano antivirusno i bakeroistatko dejstvo.

Breza važi za magično drvo u Indiji, a i za američke Indijance.

U 12. veku je sveta Hildegarda, poznata isceliteljka, preporučivala brezine cvetove protiv čireva i rana koje teško zarastaju. Mattioli je u 16. veku prvi utvrdio izvanredna svojstva ove biljne vrste protiv kamenca u bubrezima i mehuru, stoga je brezu i nazvao “evropsko stablo protiv bubrežnih bolesti”

Lipa. O lekovitim svojstvima lipe bi se, zaista, moglo puno pisati. I ona, između ostalog, deluje antibakterijski pa je jako pogodna za urinarne infekcije.

Ono što je posebno kod Diurfita je ekstrat ananasa. Ananas sadrži enzim bromelain (bromelin) koji se pokazao kao jedan od vrlo važnih enzima koji ima snažno antibakterijsko dejstvo.

Rađeni su eksperimenti gde se jednoj grupi pacijenata davao antibiotik i bromelin (400mg dnevno), a drugi su pored antibiotika imali placebo (lažni lek).
Prva grupa je imala 100% izlečenje a druga grupa 46%.

Počela sam sa Diurfitom. Nalaz urinokulture je pokazao da imam Ešerihiju. Odlučila sam da 10 dana pijem samo Diurfito i da ponovim analizu pa da onda krenem sa antibioticima.

Već drugi dan upotrebe nestali su mi simptomi poput učestalog mokrenja i peckanja! 

Prošla sam bez antibiotika jer mi drugi put nije ni rađen antibiogram. Nije bilo potrebe!

nalaz-urina-kod-urinarne-infekcije
antibiogram-kod-pozitvne-eserihije-koli
nalaz-urina-posle-10-dana-aDiurfita-bez-antibiotika
nalaz-urinokulture-posle-10-dana-Diurfita

Kao što sam rekla na početku, okačila sam svoje nalaze.

Inače, u kutiji imate 60 kapsula i piju se po dve dnevno.

Preparat je jako dobar i za muškarce koji imaju problema sa prostatom.

Diurfito-biljni lek

Podeli priču

Vanja Milović

Vanja Milović

Po zanimanju sam lekar sa dugogodišnjom praksom u farmaciji. Sve što budem pisala na blogu je, isključivo, moje mišljenje, a zasnovano na istraživanjima svega onoga što se nudi na tržištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *